Черни и червени люти чушки за глисти

Пиперът (както черен, така и червен) отдавна се е утвърдил като неразделна подправка в кулинарните традиции на много народи по света. Извън кухнята той намери приложение във фармакологията: на негова основа са разработени тинктури, пластири, мехлеми и лечебни масла, но само малцина знаят за противоглистните и антипротозойните свойства на тази група растения. Нека се опитаме да разберем колко ефективен е пиперът срещу паразити, на какво се основават неговите антипаразитни свойства и как да го приемаме.

черен

Механизмът на действие на пипера срещу паразити

Първата стъпка е да се премахне объркването с биологичната таксономия, тъй като много хора не виждат разликата между напълно различни растения, обединени под името "пипер".

Растения от два рода, които не са свързани помежду си, са скрити под това име:

 • Род Капсикум. Типичен представител - Capsicum, както и неговите сортове - червен пипер (известен още като горчив, или чили), кайенски, сладък, български и др. Алкалоидът капсаицин е отговорен за острия вкус на тези растения. Растения от рода Capsicum са донесени в Европа от конквистадори от Северна и Централна Америка.
 • Род Перец. Типични представители са черен пипер (същия грах) и дълъг пипер. Тези растения имат остър вкус вече благодарение на друг алкалоид - пиперин. Растенията от този род са били въведени в Европа в древността от Южна и Югоизточна Азия.

червен
Въпреки различния произход и естеството на острия им вкус, растенията от двата рода, както показват прегледите и съвременните изследвания, помагат в борбата срещу червеи и протозойни паразити. Очевидно капсаицинът и пиперинът са антипаразитните вещества на тези растения или поне едно от няколкото активни вещества. Подобен ефект обикновено е характерен за повечето остри вещества: гингерол и цинеол в джинджифила, алицин в чесъна и др.

Интересното е, че дори името на добре познатото противоглистно лекарство - пиперазин адипат - идва от химично подобното съединение пиперидин, което е компонент на пиперин.

Има десетки изследвания за антипаразитните свойства на различните видове пипер.

И така, индийците през 2014 г. изследваха ефекта на екстракта от черен пипер върху хелминти. Pheretima posthuma земните червеи са използвани като експериментални животни, които са изключително подобни на паразитни нематоди (кръгли червеи) по чувствителност към антихелминтни лекарства. Резултатите от експеримента потвърдиха, че това растение наистина убива паразитите и то за изключително кратък период от време по стандартите на традиционната медицина.

 •  

Най-силното противоглистно лекарство албендазол причинява парализа на червеите средно за 2,33 минути и ги убива за 4,5 минути. Алкохолен екстракт от пипер с концентрация 75 mg/ml отне само 3,83 минути, за да парализира червеите, и 17,33 минути, за да ги убие. Водният екстракт се справи значително по-бавно (съответно 16,66 и 94,16 минути), но този резултат се счита за добър.

Не по-малко интересно изследване е проведено през 2015 г. от фармацевти от Бангладеш, които са изследвали ефекта върху червеите на Capsicum frutescens, лют пипер.

Този път ролята на хелминти беше изиграна от свободно живеещи тубулни червеи - Tubifex tubifex.

паразити
Червеите, третирани с антихелминтното лекарство левамизол в концентрация от 1 mg/ml, бяха парализирани средно за 3,3 минути и умъртвени за 6,5 минути. Алкохолният екстракт от пипер в концентрация 10 mg/ml отнема съответно 3,43 и 5,89 минути. По този начин обикновените люти чушки в това проучване показват по-добър антихелминен ефект от силно токсичния химикал.

Две години по-рано група индийски учени също разкрива силно антихелминтно и антибактериално въздействие върху този зеленчук, но този път върху листата му. Алкохолният екстракт от листа е убил успешно патогенни бактерии като Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa и Klebsiella pneumoniae.

Лечение на хелминтоза с пипер

Традиционната медицина не предоставя рецепти за тинктури от горчив или черен пипер за премахване на глисти. Наистина се използват тинктури от пипер, но в по-голямата част от случаите те се използват външно, за да подпомогнат растежа на косата или да облекчат болките в ставите. Изключително остър вкус дори на пресни растения няма да им позволи да се приемат в големи количества, а приготвянето на тинктура (т.е. получаване на концентриран капсаицин или пиперин) от такъв пикантен продукт изобщо няма смисъл - лекарството ще се превърне да бъде "негоден за консумация".

За лечение и профилактика на хелминтоза традиционните лечители препоръчват просто да включите всяка люта чушка в ежедневната си диета, както индианците правят от много стотици години. В същото време, черният пипер срещу червеи не помага толкова ефективно, колкото смляното червено, тъй като пипериновата пикантност по скалата на Сковил е 100 000 единици, докато остротата на капсаицина е 16 000 000 единици (160 пъти повече).

пипер

Противопоказания за лечение

Преди да вземете черен пипер за глисти, трябва да се уверите, че няма следните заболявания:

 • анемия;
 • язва на стомаха;
 • язва на дванадесетопръстника;
 • възпаление на бъбреците и пикочния мехур.

Списъкът с противопоказания за червен пипер е още по-широк:

 • всякакви заболявания на стомашно-чревния тракт в остър стадий;
 • бъбречни и чернодробни заболявания;
 • аритмия;
 • хипертония;
 • ангина.

В противен случай капсаицинът или пиперинът, съдържащи се в този продукт, като силни дразнители (дразнители), ще допринесат за прехода на болестта в остър стадий. Ако човек има едно от горните заболявания, по-добре е да замените чушката с антихелминтни билки или дори по-ефективни готови препарати на тяхна основа.